buty ugg sklep polska: ugg buty
dom w okolicach PoznaniaROK:2015
architekci:Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski współpraca:Roderyk Milik, Łukasz Piszczałka, Mateusz Jóźwiak status:projekt powierzchnia:93 m2
  • podziel się

Dom został zaprojektowany w niewielkiej miejscowości na północ od Poznania. Na tym terenie obowiązuje plan miejscowy, który narzuca obowiązującą linię zabudowy, nakazująca postawienie budynku około 5 metry od ulicy, i ustala dach skośny z kalenicą równoległa do ulicy. Co ciekawe po jednej stronie działki mamy do czynienia z starym, prawie 100 letnim budynkiem z cegły z dachem skośnym (stąd w zapisie planu dach skośny), ale dach ma kalenicę ustawioną prostopadle do osi ulicy, i na dodatek budynek stoi ścianą szczytowa na styku z nią. A po drugiej stronie mamy do czynienia z zabudową dwu kondygnacyjna z dachem płaskim. I właśnie ten budynek wytyczył linie zabudowy. Nasza odpowiedz to dom składający się z dwóch brył, stykających się okapami. Ten gest powoduje, że w linii zabudowy mamy ścianę niewiele niższa od sąsiedniej kostki, a kalenice dwóch brył są równoległe do ulicy zgodnie z zapisem w planie. Mniejsza i niższa bryła od strony ulicy jest delikatnie przesunięta w stronę budynku z dachem skośnym, przez co, po północnej stronie działki wytworzyliśmy niewielką przestrzeń wejściowa. W tej przestrzeni spokojnie można zaparkować dwa samochody. Pierwsza mniejsza część domu zawiera strefę wejściową i dwa pokoje. Wcześniej wspomniane przesunięcie brył pozwala z jednego z nich patrzeć na rzekę, która znajduje się na zachód od działki. Drugi pokój to pracownia z niewielka antresolą. Projektując drugą część domu wykorzystaliśmy naturalny spadek działki. Część dzienna znajduje się ponad 1,5 metra niżej niż ulica, przez co można swobodnie wyjść na taras, który przechodzi w trawnik. W tej bryle na pół piętrze zawieszony jest trzeci pokój, sypialnia gospodarzy, z której także rozciąga się widok na rzekę. Obniżenie części dziennej, w której skład wchodzi salon, jadalnia i otwarty aneks kuchenny, wytworzyło na styku brył powstanie 3 siedzisk, w które wkomponowaliśmy stopnie. Siedziska te mają w sobie ukryte schowki. Dom posiada jedną niewielką łazienkę, umiejscowiona w północnej części większej bryły domu, dostępna z poziomu strefy wejściowej. Powierzchnia domu to zaledwie 93 m2. Został zaprojektowany w konstrukcji drewnianej szkieletowej. Elewacje pokryte są drewnem malowanym na ciemny kolor. Dach został zaprojektowany z gotowych lakierowanych paneli blaszanych. Od wnętrzu wszystkie ściany zewnętrzne obite są sklejką, natomiast ściany wydzielające poszczególne pomieszczenia zaprojektowane zostały z płyt GK. Nietypowym życzeniem inwestora było znalezienie miejsca na tablice do gry w koszykówkę. Takie miejsce znaleźliśmy na przedniej ścianie mniejszej bryły domu. Może nie pozwala to rozegrać meczu, ale na pewno można ćwiczyć rzuty za trzy punkty ;).

01 ultra architects widok 1
02 ultra architects widok 2
02a ultra architects wnetrze
03 ultra architects plan axo
03a ultra architects idea
04 ultra architects rzut 00
05 ultra architectsrzut -1,5
06 ultra architects przekrój bb
07 ultra architects przekrój aa
07a ultra architects przekrój aa
08 ultra architects 02a makieta
09 ultra architects 01 makieta
10 ultra architects 01 makieta
11 ultra architects 01 makieta