buty ugg sklep polska: ugg buty
biuro/garaż w poznaniuROK:2010
architekci:Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski współpraca:K.Dembińska, B.Suszczewicz, A.Ostrowska, Ł.Piszczałka, A.Ronżewska-Kotyńska status:zrealizowany powierzchnia:1000
  • podziel się

Zamiast burzyć zastaną na działce halę i stawiać nowy budynek (być może o lepszych parametrach technicznych, bardziej dopracowanej funkcji i atrakcyjniejszych elewacjach), postanowiliśmy zaadaptować istniejący obiekt do nowych celów. Był to według nas ruch dużo bardziej uzasadniony i ekonomicznie, i ekologicznie.
Chcieliśmy także, by w części użytkowanej przez inwestora wnętrze było w ciekawy sposób powiązane z właścicielem. Pomysł pojawił się podczas wizyty w przeznaczonym do przebudowy magazynie, a inspiracją nieoczekiwanie stało się nie to, czym zajmuje się firma inwestora, ale to, czym pasjonuje się on w czasie wolnym. Nasz klient okazał się wielkim fanem motoryzacji, a hala pełniła funkcję tymczasowego garażu dla kolekcjonowanych i własnoręcznie przez niego remontowanych starych samochodów. Właśnie to hobby stało się pretekstem dla stworzenia przestrzeni, która jest połączeniem miejsca pracy z miejscem wypoczynku.
Wszystkie pomieszczenia biura otwierają się przeszkloną ścianą na halę ze stanowiskami parkingowymi dla ulubionych modeli samochodów inwestora. Nie jest to wyłącznie garaż z eksponatami do oglądania, ale także warsztat wyposażony w podnośnik, szafki na narzędzia i części oraz system odprowadzania spalin. W razie potrzeby pomieszczenia biurowe można wizualnie odgrodzić od hali za pomocą przesuwnych zasłon.
Gdy zrodził się pomysł połączenia biura z garażem-warsztatem samochodowym, estetyka stała się oczywista: budynek ma wyglądać jak przestrzeń techniczna czy parkingowa. Stąd lejtmotywem stał się wzór graficzny przywołujący ‚motoryzacyjne’ skojarzenia – skośne, żółto-grafitowe pasy.
Grafika wnętrza rozlała się na fasadę obiektu. Dwukolorowe pasy porządkują elewację, zapowiadając to, co czeka w środku. Na zewnątrz budynek zyskał dodatkowo żelbetowy daszek, który spina wszystkie wejścia, pozwalając w komfortowy sposób przemieszczać się między częściami obiektu nawet w czasie deszczu. W połowie długości elewacji daszek ten przechodzi w kwietnik z ławką i zasłania śmietnik.
Reszta zadania polegała na zaprojektowaniu części wspólnej z klatką schodową dla strefy przeznaczonej na wynajem oraz precyzyjnym ustawieniu instalacji, tak by przestrzeń tę (około 600m2) można było logicznie dzielić lub pozostawić otwartą w zależności od potrzeb najemców.
Foto. Jeremi Buczkowski

ultra architects biuro garaz 01
ultra architects biuro garaz 02
ultra architects biuro garaz idea
ultra architects biuro garaz 04
ultra architects biuro garaz 05
ultra architects biuro garaz 06
ultra architects biuro garaz 07
ultra architects biuro garaz 08
ultra architects biuro garaz 09
ultra architects biuro garaz 10
ultra architects biuro garaz 11
ultra architects biuro garaz 15
ultra architects biuro garaz 16
ultra architects biuro garaz 17
ultra architects biuro garaz 18
ultra architects biuro garaz 19
ultra architects biuro garaz 20
ultra architects biuro garaz 21
ultra architects biuro garaz 22
ultra architects biuro garaz 23
ultra architects biuro garaz 24
ultra architects biuro garaz 25
ultra architects biuro garaz 26
ultra architects biuro garaz 27
ultra architects biuro garaz 29
ultra architects biuro garaz 30
ultra architects biuro garaz 31
ultra architects biuro garaz 32
ultra architects biuro garaz 33
ultra architects biuro garaz 34
ultra architects biuro garaz 35
ultra architects biuro garaz 36
ultra architects biuro garaz 37