buty ugg sklep polska: ugg buty
budynek biurowy poznańROK:2007
architekci:Marcin Kościuch, Tomasz Osięgłowski współpraca:Agata Ostrowska, Adriana Ronżewska-Kotyńska, Anna Semeniuk status:projekt powierzchnia:8700
  • podziel się

To jest projekt biurowca w niewidzialnym centrum miasta. Działka znajduje się wewnątrz kwartału pomiędzy Placem Wolności, a ulicą Świętego Marcina. W tym miejscu przed drugą wojną światową znajdowało się jedno z największych kin w europie, kino Słońce. I właśnie światło słoneczne stworzyło architekturę tego budynku, próba ucieczki przednim, w miejscach najbardziej na nie wystawionych, i jednocześnie próba skierowania go w miejsca, w których jest zbyt mała jego ilość. Obiekt styka się z kamienicą przy Placu Wolności 6, a prace projektowe obejmują jej przebudowę. Głównym elementem projektu są trzy, coraz krótsze (geometria działki) skrzydła biurowe, ustawione równolegle do Placu Wolności i ulicy Święty Marcin, których dłuższe boki wystawione są na północ i południe. Elewacje południowe posiadają wąskie wertykalne okna, dzięki którym łatwo kontrolować ilość światła wpadającego do wnętrza, a zarazem duże powierzchnie jasnych ścian, od których światło odbija się doświetlając północne elewacje, w których wielkość okien jest czterokrotnie większa. Te trzy skrzydła łączy długi budynek, o zmiennej wysokości (warunki zabudowy), dobudowany do tyłów oficyn sąsiednich parceli. Przerwy pomiędzy budynkami wypełniają patia, do których prowadzą przejścia w najniższych kondygnacjach grzebieni ( w przyszłości umożliwią one połączenie ze sobą za pomocą pasażu Placu Wolności i ulicy Św. Marcin). Patia te zostały zaprojektowane jako niewielkie ogrody, z elementami małej architektury, wodą, drewnianymi tarasami, i mają być miejscem odpoczynku (np. podczas przerwy obiadowej). Patia te od strony zachodniej są otwarte na wolną przestrzeń sąsiedniej działki, na której znajduje się tył budynku biblioteki UAM stojącej przy ulicy Ratajczaka. Ta luka w przestrzeni umożliwia bardzo dobre doświetlenie ich. Użyte materiały, ze względu na to że obiekt nie znajduje się w pierzei ulicy, są proste, szlachetny tynk i ,,zaczerpnięta’’ z dachów blacha tytanowo cynkowa w ciemnym kolorze. Elewacja w części biurowca położonej najbliżej Placu Wolności została zaprojektowana tak że jej podziały umożliwiają łatwą rozbudowę o kolejne dwa skrzydła.

ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_01
ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_02
ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_03
ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_04
ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_05
ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_06
ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_07
ultra-architects-biurowiec_pl_wolnosci_jaksbud_08